TILT – Thing I Learned Today

Starija generacija će se na spomen pojma tilt – sjetiti flipera. Generacija koja je odrasla uz flipere, pikado, stolni nogomet, biljar i arkadne igre. Generacije koje su odrastale bez igraćih konzola. Njima je jako dobro poznato što znači tiltati fliper. Ukratko, loptice su se spašavale tako da se fliper udarao, tresao i pomicao lijevo-desno – samo da se spasi loptica. Tren kada se pretjera, fliper se tilta.

TILT

Mehanizam koji otkriva tiltanje flipera je u principu jednostavan. Sastoji se od metalnog utega obješenog unutar metalnog obruča. Ako se fliper previše zatrese, uteg se zanjiše i dotakne obruč te tako zatvori strujni krug. Tada se fliper zatilta.

Tilt mehanizam

Svatko tko je igrao fliper znao je da je cilj bio naučiti gdje je granica tiltanja. Kada se to otkrije, nižu se high-scoreovi. Svaki novi fliper je otkrivanje granice tiltanja tog flipera i nova pobjeda.

U svakoj knjizi koju sam pročitao susreo sam se s nekim novim pojmom koji do tada nisam znao. Pojmom za koji sam siguran da će mi jako koristiti. Poslovno ili privatno. Svaki novi pojam koji sam naučio je nova pobjeda (metaforički). Kreću high-scoreovi.

TILT članci su kratki članci o pojmu koji sam naučio taj dan – Thing I Learned Today. Što ste danas novo naučili? Prva pomisao je – ništa. Ali, vrlo velika vjerojatnost je da to nije točno. Svaki dan naučimo nešto novo. Većinom je to toliko malo da i ne zapazimo. Ali ponekad je toliko značajno (a-ha trenutak) da se trajno ureže u pamćenje. Ponekad postane i mantra. Takve pojmove mi je bitno trajno dokumentirati. A, kao i sa sažetcima knjiga, zašto ne podijeliti s vama. Možda nekome bude korisno i primjenjivo. Ideja je da tekstovi budu vrlo kratki, samo najosnovnije informacije te da sadrže poveznice na dodatne materijale ako netko želi više naučiti.

Imate li vi neki pojam koji vas je fascinirao?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.