Sažeci knjiga

Funky Business

Pročitali ste knjigu Funky Business? Knjiga je izdana prije više od 20 godina. Knjiga koja mi je promijenila život. Doslovno. Nisam volio čitati. Čitao sam vrlo malo do ništa. Tijekom studija radio sam u noćnim klubovima i kafićima. Nisam imao viziju što “želim biti kada odrastem” i jednostavno sam se dobro zabavljao, a ujedno sam i pristojno zarađivao.

Jednu večer u kvartovskom kafiću u kojem sam posljednje radio, za šank su sjela tri gospodina srednje životne dobi. Runda pića njima, oni meni rundu pića i tako nekoliko puta. Pričamo o svemu i u jednom trenutku jedan od ta tri gospodina kaže: “Stvarno želiš raditi kao konobar do mirovine? Ne budi lud, taj oblik posla neće te daleko dovesti! Da ne ispadne da ti ja pametujem, pročitaj Funky Business, meni je promijenila život.” Njih troje nikada prije nisu došli u taj lokal, niti sam ih više ikada poslije vidio. A dugo sam radio u tom lokalu i dolazio tamo kao gost.

Nisam se previše zamarao tom pričom, ipak je to priča alkoholiziranog gospodina kojeg više nisam nikada vidio a niti mu nisam znao ime. Par mjeseci kasnije prolazio sam pored nekadašnjeg Algoritam shopa u Gajevoj ulici. U izlogu je bila ta knjiga i bila je na popustu. Ušao sam u Algoritam i kupio knjigu. Stavio sam ju na policu i tamo je ostala još nekoliko mjeseci. Ne sjećam se razloga zbog kojeg sam krenuo čitati tu knjigu. Ali kada sam krenuo, pročitao sam ju u tri dana. I promijenila mi je život. Neću u detalje kako i zašto, osnovne premise knjige su me obuzele i promijenili mi stav o radu i učenju. Ta knjiga je isključivo odgovorna za moj trenutni karijerni put. Zbog te večeri i te knjige, naučio sam gotovo sve što znam. Čitajući knjige koje sam pročitao nakon Funky Business. Priča zvuči otrcano kao iz nekog lošeg filma koji na IMDB-u ima ocjenu 3/10 (aka IMDB Bottom 100, pick any)? Da, znam da zvuči. Ali, true story bro!

Sažetak tj. najbitniji dijelovi

U osnovnoj i srednjoj školi odlazio bih u knjižnicu naći sažetak lektire samo da ne bih čitao knjigu. Vjerujem da je dosta vas to radilo :) Razumijem da je teško odvojiti vrijeme za čitanje. Pogotovo kada, budimo iskreni, dobar dio knjiga ima 1/3 ili više stranica “fillera“.

Spomenuo sam edukaciju, u prethodnom postu, koju sam nedavno prošao. Još jedna, vrlo korisna praksa, koju sam naučio je raditi svoje sažetke knjiga koje čitam. Svoje sažetke pišem rukom, kako mi se zapisivanje pokazalo efikasnije kao metoda pamćenja relevantnih informacija. Međutim, čuvanje notesa u nedogled nije opcija, jer realno zahtijevaju prostor za čuvanje. A i pretraživanje po bilješkama u notesu nije efikasno. Često mi je i teško pročitati što sam napisao rukom jer, da budem iskren, rukopis mi je užasan. To je jedan od razloga zašto će sve moje bilješke o knjigama završiti i na blogu. U digitalnom formatu koji je jednostavno pretraživati. Netko će reći da si tako radim “nepotreban” dvostruki posao. Ne smatram to niti poslom niti nepotrebnim. Tim postupkom efektivno najbitnije dijelove knjige prolazim najmanje 3 puta. Utvrđujem gradivo. Na blogu sve završava, umjesto u nekom Word dokumentu, jer zašto ne podijeliti s vama? Ako nekome sažeci pomognu u privatnom i poslovnom životu bio bih presretan. Još veći uspjeh bi mi bio ako bi sažetak nekoga ponukao da pročita cijelu knjigu.

Plan mi je da većina sažetaka u biti bude kolekcija citata, meni najbitnijih dijelova knjige. Nije isključeno da bude i sažetak u punom smislu. Na kraju svakog sažetka bit će i linkovi za preuzimanje u PDF formatu ako želite to imati negdje gdje će vam uvijek biti dostupno. Možda i u MOBI/EPUB formatu za e-čitače knjiga? Napišite u komentare ako bi vam to bilo korisno. Uz dobar dio knjiga postoje i odlični video materijali u obliku govora autora na konferencijama poput TEDx. Ako nađem, dodat ću i poveznicu na takav oblik materijala. Nadam se da će vam sve navedeno biti korisno. Stavite u komentare knjige koje bi voljeli vidjeti u obliku sažetaka. Neću obećati hoću li i kada pročitati, a neke sam možda i pročitao :)

GoodReads: https://www.goodreads.com/book/show/812497.Funky_Business

Amazon: https://www.amazon.com/Funky-Business-Talent-Makes-Capital/dp/0273659073/

Book Depository: https://www.bookdepository.com/Funky-business-talent-makes-capital-dance-Kjell-Nordstr%C3%B6m/9789189388000

3 thoughts on “Sažeci knjiga

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.