3 godine kasnije

Razmještanje namještaja

Psiholozi kažu da je dobro svakih nekoliko godina razmjestiti namještaj u stanu. Navodno je osjećaj jednak preseljenju. Nešto se događa i nešto se promijenilo. Nova energija je unesena u prostor. Ovaj blog nije doživio osvježenje više od 5 godina a zadnji članak je napisan prije gotovo 3 godine. Puno previše. Dakle, vrijeme je za krečenje, pomicanje kauča i ormara. Možda i novi stolić za kavu. Metaforički naravno. Dizajn bloga mi je najveća zagonetka. Nikada nisam imao “oko” za dizajn. U biti očajan sam u dizajnu. Tako da će sigurno biti neka off-the-shelf tema za WordPress. Nadam se da ću odabrati neku oku ugodnu temu. Ako ne, napišite u komentarima, lako je promijeniti temu i nisam se oženio njom :)

Svijet se okrenuo naglavačke

Puno toga se promijenilo od kada je napisan zadnji članak. Svijet se okrenuo naglavačke. COVID je poharao cijeli svijet. Sve grane industrije doživjele su “Black Swan” moment kada je jedan virus neke grane potpuno zaustavio a neke pogurno naprijed. Globalna ekonomija se još nije oporavila. Događaj koji je obilježio jednu generaciju a o kojem će se pisati doktorske disertacije, članci i knjige. Zatim su Hrvatsku zatresla dva potresa, najjača u posljednjih 140 godina. A zatim se dogodio ružan rat Rusije i Ukrajine, a s njim i nove krize. Energetske, prehrambene, financijske. Stope inflacije nikada nisu bile više. Udaljeni rad je postao “novo normalno”.

A karijera?

A usred svega toga, moja karijera je otišla u novom smjeru. Banka u kojoj sam radio, Sberbank, više ne postoji kao entitet u Europi. Preko noči je nestala zbog rata Rusije te vezanih sankcija. DevOps rolu zamijenio sam menadžment rolom Direktora IT operativne podrške u Raiffeisenbank Austria. Usred pandemije i lockdowna preuzeo sam direkciju respektabilne veličine. Meni iznimno zahtjevan period povezati imena djelatnika s licem i općenito se on-boardati u Banku. Hands-on tehničkim radom zamijenio sam menadžmentom. SSH-ati na server sam gotovo i zaboravio kako se radi (srećom još se zabavljam s RPi-em kod kuće).

A teme na blogu?

Pisati o tehnologiji u obliku instalacije Kafke ili OpenShift klastera više i nema smisla iz moje perspektive. Ne radim to više. Dugo sam se mučio s idejom što pisati. A i vremenom potrebnim za pisanje. Edukacija na kojoj sam bio nedavno uzrokovala je promjenu u načinu razmišljanja i planiranja aktivnosti koje su mi nedostajale (čitanje i pisanje). Ključno je bilo uvesti vođenje bilješki i ideja te planiranje aktivnosti. Sve što sam mislio da ne stižem je bilo potpuno neutemeljeno. Vrijeme je tu, samo sam ga trošio na krive aktivnosti. Ideje su također tu, samo ih je trebalo verbalizirati tj. zapisati čim prije. Prvo naslov a onda razraditi. I to u bilježnicu. Olovkom. Old school. Pisanje na računalu ne bi funkcioniralo jer je zahtijevalo paljenje računala. A i kad bi upalio računalo uvijek bi neka distrakcija iskočila, a fokus i misao bi se pogubili. Tablet ne koristim, nikada se nisam navikao. Pažnju su mi privukli e-ink tableti poput Kindle Scribe. Tko zna možda zamijenim papir e-ink tabletom. Vidjeti ću.

Ideje za teme se stvaraju gotovo svaki dan. Ako nemam nove teme, razrađujem postojeće. Pišem, i to mi je bitno. Neće sve teme otići dalje od bilježnice jer ono što mi je jutros izlegalo kao odlična tema, popodne kada kofein popusti možda će izgledati kao loša :)

Za sad su teme iz područja upravljanja ljudima, produktima i projektima. Naći će se i tema IT infrastrukturne strategije, Clouda kao i agilnog načina rada. Kako volim čitati, gotovo sigurno će biti i članaka o knjigama koje su bliske području mog rada. Bez brige, neće biti recenzije knjiga niti ću pisati o beletristici. Ako imate knjigu za preporučiti, napišite u komentarima. Ako nisam pročitao dodati ću na Goodreads, Want to Read listu. 

4 thoughts on “3 godine kasnije

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.