The 52 WRR

Što je The 52 WRR?

To je moja varijanta Weekly Rhythm Registera, autora izvrsne knjige The Compound Effect Darrena Harrdya. O Weekly Rhythm Registeru pisao sam već dva puta: kada sam krenuo i nakon prvih godinu dana. The 52 WRR je godinu dana rafiniranja WRR-a da postane, barem meni, sustav koji je krucijalan za usvajanje navika.

“It’s not you, it’s the system” kaže James Clear, autor knjige Atomic Habits. I u pravu je u potpunosti. Svatko može usvojiti jednu ili više dobrih navika. Da bi se navike usvojile – potreban je dobar sustav. To je The 52 WRR. Sustav pomoći stvaranju navika. Do WRR-a nisam naišao na sustav koji bi mi pomogao. Probao sam više puta. Bezuspješno. WRR je sustav koji mi omogućava da sam sebi dajem obećanje što ću napraviti. I, najvažnije, da svaki dan vidim napredak. Konzistencija. Mali pomaci. Svaki dan.

“Be the person with embarrassing goals and impressive results instead of one of the many people with impressive goals and embarrassing results”

Stephen Guise, Mini Habits

The 52 WRR je podijeljen na četiri segmenta:

  1. Najvažniji je Weekly Rhythm Register tablica u kojoj vodite svoje željene navike, pratite napredak i uspjehe.
  2. Drugi dio je “To-Do”. Taj dio nije bitan za navike. Problem koji meni rješava ovaj dio je da sam zaboravljao izvršiti bitne aktivnosti. Pozitivna posljedica ovog je i da mi je pomoglo da usvojim novu, konstruktivnu, naviku – da zapišem što moram napraviti.
  3. Treći dio je za razne bilješke. Meni to prvenstveno služi za zapisivanje ideja za članke koje bi htio napisati.
  4. Na dnu su citati autora i poznatih osoba, a vezani za navike. Nadam se da će vas motivirati – iz tjedna u tjedan.

Vjerujem da je nekima moguće naporno svaki tjedan pisati WRR tablicu. Ovako samo ispišete cijeli WRR za cijelu godinu. Treba vam najviše 26 stranica papira. Ne brinite za boju. Sive nijanse su tako da nećete trebati boju. A neće se ni potrošiti puno tonera ili tinte. Format je A5 tako da na jedan A4 će vam stati dva tjedna tj. četiri ako se otisne obostrano.

Besplatno preuzimanje

The 52 WRR je potpuno besplatan. Preuzeti ga možete na hrvatskom i na engleskom jeziku. 

Tjedni video o navikama

Svaki tjedan promijeniti ću video tematike usvajanja navika. Možete očekivati šaroliko strukturirane video materijale. Od sažetaka knjiga do govora na konferencijama. Navratite svaki tjedan ili se pretplatite na mailing listu da bi ste na mail dobili obavijest o promjenama i novom sadržaju :)

Make it stupid small

Steći nove navike je teško. Pogotovo kad su zamišljene navike ambiciozne. Trčati svaki dan 10 kilometara nakon godina sjedenja neće se dogoditi. Kao i čitati 100 knjiga godišnje kada se ne možete koncentrirati 10 minuta “u komadu”. I dok će neki uspjeti dostići tako ambiciozne navike (svaka čast, ljubomoran sam) većina će odustati jer su ciljevi preambiciozni tj. preteški. 

Za stvaranje navike bitniji je broj ponavljanja i konzistencija nego što je kvantiteta u jednoj iteraciji. Ako želite trčati 10 kilometara, krenite s 500 metara ali svaki dan. Ako želite čitati 100 knjiga godišnje, krenite s jednom stranicom ali svaki dan. Svaka navika se može smanjiti na minimalnu količinu a da nema izgovora da se ne napravi. Moja fizička aktivnost je krenula s jednim sklekom. Svaki dan. Nema ništa loše, niti sramotno, da krenete s mizerno malim navikama. Ali koje ćete ponavljati svaki dan. Nakon 365 dana vidjet će se rezultat. Da bi vidjeli da postoji svakodnevni napredak, tu je The 52 WRR i stavljanje kvačice – svaki dan!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.