Godina dana WRR-a

Prošla je godina dana od kada sam saznao za WRR – Weekly Rhythm Register. Od kada sam napravio svoj prvi WRR. Puno toga se promijenilo. U pozitivnom smjeru.

Ako očekujete savjet što da budu vaše navike i koliko često da ih radite, ovdje to nećete pronaći. A ako planirate slijediti smjernice nekog drugog – nemojte. Navike koje želite steći moraju biti vaše i samo vaše. Što želite postići? Koji je ultimativan i dugoročan cilj? Koji je outcome? Zdravlje, bolji odnos s obitelji, učenje nove vještine, nova profesionalna karijera? To sami morate odlučiti. A zatim odrediti koje su to navike koje će vas dovesti do tog cilja.

WRR će vam pomoći da usvojite navike. Savjeti u ovom članku će vam pomoći da nađete svoje navike, da budu realne i da pronađete vrijeme za navike kojima stremite.

S.M.A.R.T.E.R

Da li je bilo lagano? I da i ne. U početku sam se nadobudno i strogo držao što sam si zacrtao postići. To nije išlo dobro. Navike koje sam htio usvojiti nisu bile u skladu s trenutnim mogućnostima.

Ali da bi odredio svoje navike prvo sam sastavio što želim postići. Koje je očekivan outcome tih navika. Ono što sam želio postići je:

 • raditi na zdravlju – činjenica je da pijem notorno malo vode, niti blizu dnevno potrebnih količina potrebnih za energiju i zdravlje.
 • sinu biti uzor – redovna fizička aktivnost je krucijalna za kvalitetan život. Cilj mi je bio, uz zdravstvene benefite, stvoriti uzor sinu da je redovna fizička aktivnost normalan dio života i vrlo je poželjna.
 • pisati – oduvijek sam volio pisati međutim nikako nisam nalazio način kako krenuti pisati. Dok nisam pročitao u Everybody Writes da ako želim pisati, moram čitati i pisati. Svaki dan.
 • učiti i rasti – nikada ne prestati napredovati. Najjeftiniji način je čitanjem. A knjige poput Range i Rebel Ideas su me naučile da raspon informacija treba biti velik. Raznolik.
 • biti profesionalno u toku s promjenama – u IT-u stvari se dnevno mijenjaju. Zamijenio sam, prilično beskorisno, čitanje dnevnih medija i društvene mreže s pažljivo biranom listom feedova iz područja interesa.
 • stvarati uspomene – klinac raste i još koji dan i doći će trenutak kada će najmanje vremena htjeti provoditi s roditeljima. Želja mi je bila da svaki dan bude uspomena. Zato svaki dan slikam klinca s predmetom ili u aktivnosti koja mu je u tom trenutku najzanimljivija. Lijepo je proći kroz sve te slike i vidjeti kako se mijenjao kroz svaki dan.

Prvi ciljevi koje sam postavio bili su nadobudni. Bili se pre zahtjevni za taj trenutak u životu. Trebalo mi je čak puna tri mjeseca da nađem optimalnu kombinaciju navika i broja ponavljanja tih navika. Dovoljno da nije lagano i dosadno ali ne pre teško da je ne ostvarivo. Krenuo sam s vrlo malim količinama ali da se ponavljaju svaki dan. Tako da nemam izgovora da nešto ne mogu napraviti. Primjerice:

 • čitaj jednu rečenicu knjige
 • napravi jedan sklek/trbušnjak/plank
 • piši jednu riječ

To je bilo dovoljno malo da nemam izgovora da nemam vremena. Ali kako se ponavljalo svaki dan, navika se stvarala. Dodatno, sam početak aktivnosti je pokrenuo momentum. Tako da bih pročitao i više od jedne rečenice, napisao više od jedne riječi i napravio više od jednog skleka. Od ideje da ću krenuti s čitanjem jedne rečenice iz knjige, došao sam na više od 40 pročitanih knjiga i više od 40.000 napisanih i objavljenih riječi. Čak i sada kada sam našao navike koje želim postići i odgovarajući broj ponavljanja – i dalje tražim povremeno nove izazove za savladati.

Ovdje mi je pomogla knjiga “Your Best Year Ever“. Ključni pojmovi iz te knjige su mi pomogli da postavim optimalne ciljeve za trenutak u životu u kojem se nalazim i vremenu kojeg mogu odvojiti. Knjiga savjetuje da svoje aktivnosti tj. navike definirate prema S.M.A.R.T.E.R. metodi. U mom slučaju  WRR-a, svaku naviku sam razradio prema toj metodi:

 • Specific – vrlo jasno definirana navika, primjerice umjesto “edukacija” je “čitanje”.
 • Measurable – aktivnost mora biti mjerljiva, “čitanje” je dakle postalo “čitanje jedne rečenice” uz obavezan minimalan broj ponavljanja u tjednu.
 • Actionable – svaka aktivnost mora pozvati na akciju (call to action je dosta teško prevesti na hrvatski) pa “čitanje jedne rečenice” je postalo “čitaj jednu rečenicu”.
 • Risky – u početku svaka aktivnost treba biti pre lagana. Toliko lagana da je smiješno. Recimo “čitaj jednu rečenicu”. Kasnije je potrebno postepeno povećavati “težinu”. Taman da bude malo izvan comfort zone ali ne preteško. The Goldilocks Zone. U mom primjeru krenuo sam s “čitaj jednu rečenicu”, pa “čitaj jednu stranicu” a sada sam na “čitaj 4% knjige” kako mi je cilj pročitati barem jednu knjigu mjesečno.
 • Time key & triggered – aktivnost mora biti pokrenuta ili nekim trenutkom ili kao nastavak neke druge aktivnosti (vidi niže Habit Stacking)
 • Exciting – aktivnost bez dubljeg značenja neće održati razinu motivacije. Moj dublji cilj iza aktivnosti čitanja je kontinuirana edukacija i rast.
 • Relevant – aktivnost se mora uklopiti u trenutak u životu. Trebalo mi je neko vrijeme i eksperimentiranje da prilagodim WRR trenutnim mogućnostima. Najviše vremenskim ograničenjima. U mom slučaju nisam u mogućnosti odvojiti sat vremena dnevno da provedem čitajući. Onih 4% knjige, u ovom trenutku, je dovoljno i održivo.

Never break the chain

Navodno je to rekao Jerry Seinfeld kada ga je novopečeni komičar upitao kako da postane kao on. Savjet koji mu je Seinfeld dao je – “Never break the chain”. Piši svaki dan materijal. Dobar ili loš, nije bitno. Ali piši svaki dan.

Jednako vrijedi za usvajanje navika. Sam WRR je usvajanje navike koja vodi do drugih navika. Svaki dan evidentiram što sam napravio a što nisam. Nisam preskočio niti jedan dan evidentirati navike u WRR. Bilo je dana da nisam gotovo ništa napravio ali svejedno sam ih unio u WRR. Lošije je ne unesti današnji rezultat nego unesti da nešto nije odrađeno. Evidencija u WRR ima višestruke prednosti. Najvažnija je – score. Vidljivi rezultat. Svaki tjedan se vidi napredak.

Nagradite se

Kako kaže autor knjige Atomic Habits, za usvajanje poželjnih navika važno je vidjeti napredak i nagraditi se. Nagrade mogu bili razne. Ne znači nužno da je to kupovina nekog predmeta. Može biti i da se počastite nečime čega ste se odrekli. Recimo jedna epizoda neke serije. Nagradite se. Počastite se. Koliko god to malo bilo. Za uspješno odrađen tjedan, mjesec, godinu.

Nema digitalije za WRR

WRR vodim na “old school” način. Kemijska i notes. Postoji i razlog tome. Iako sam geek i volim tehnologiju. U ovom slučaju sam odlučio se vratiti na analognu metodu.

Razlog je vrlo jednostavan. Upaliti računalo traje. Tablet kada upalim uvijek stoji neka notifikacija koju nisam ugasio i korisna mi je. Oboje su distraktori i stvaraju frikciju. Notes ne. Uvijek mi je dostupan. Samo trebam otvoriti stranicu koju, usput, označavam gdje sam stao.

Isto je i s pisanjem članaka. Prvi TUFD, The Ugly First Draft, je pisan rukom u notes. Automatsko ispravljanje pravopisnih grešaka i ostali alati su, meni, distrakcija i izgubim flow kada pišem. Dodatno, kada prepisujem iz notesa u blog, svanu nove ideje. Ujedno i popravljam taj TUFD u smislenije rečenice.

Habit Stacking

Jedan od najvažnijih savjeta koji mi je pomogao u stvaranju novih navika je “Habit stacking”. Habit stacking je princip povezivanja nove navike s već postojećom, dobro uhodanom, navikom. Takvih navika već imamo nebrojeno puno a da ih nismo ni svjesni.

Jedna od mojih dugo usvojenih navika je ispijanje prve kave ujutro kod kuće. Nema dana da se to ne dogodi. Na tu naviku sam “stackao” čak pet dodatnih navika. Ide ovako:

 • 1. Kada stavim kuhati kavu (postojeća navika)
  • popijem čašu vode (nova navika)
  • napravim nekoliko sklekova/trbušnjaka/plank (nova navika)
 • 2. Kada je kava gotova, čekam da se malo ohladi (postojeća navika)
  • pročitam dnevni feed vijesti iz područja rada ili interesa da budem u toku (nova navika)
 • 3. Dok pijem tu kavu
  • pogledam sažetak knjige (nova navika)
  • pročitam i stavim svoj komentar na one-page PDF sažetka knjige (nova navika)

Koliko traje taj ritual? 20-tak minuta. Ali najvažnije, nije dodatnih 20 minuta. I prije je to toliko trajalo ali bi to vrijeme potrošio na besmislene aktivnosti koje nisu pridonosile kvaliteti života. Primjerice čitanje, često depresivnih, dnevnih novosti i scrolanje po društvenim mrežama. U mojem slučaju te aktivnosti nisu nikako pridonosile kvalitetnijem životnom stilu. Siguran sam da nekome te aktivnosti su bitne za karijeru pa će tim osobama to biti korisne navike. Zato je bitno pronaći svoje relevantne navike.

Ja nemam vremena za to

Puno puta sam to čuo. Isto sam i ja govorio. I bio uvjeren da nemam vremena. Dok nisam kroz nekoliko dana pažljivo pratio na što trošim vrijeme. Ovo je moj pojam “gubitka” vremena. Drugima će to biti poželjno ili potrebno. Meni nije. Najviše vremena sam gubio na društvene mreže. Više od 3 sata dnevno. Da bih smanjio taj gubitak vremena napravio sam dvije promjene:

 1. Ugasio sam notifikacije – notifikacije su okidači koji su me “vukli” da otvorim aplikaciju a onda bi me uz tu notifikaciju povuklo na drugi sadržaj
 2. ograničio sam vrijeme korištenja aplikacija na 15 minuta – shvatio sam da ništa ne propuštam i da u tih 15 minuta sam, i više nego dovoljno, u toku s događanjima

Drugi velik gutač vremena mi je bio TV. Gledao sam serije koje sam već gledao. Vrtio sam po programima dokle god ne bih naišao na nešto imalo zanimljivo. A najčešće bih završio na 24 Kitchen i reprizi neke emisije. Ovo sam riješio vrlo jednostavno. Ugasio sam klasičnu televiziju i uveo streaming usluge. Sada pogledam samo ono što stvarno želim. Ciljano. Ne pregledavam 100-tine kanala hoću li naići na nekom kanalu na nešto iole zanimljivo.

Treći gutač vremena su mi bili portali s dnevnim novostima. Em sam čitao vijesti koje mi nisu doprinosile privatnom i profesionalnom rastu, em su depresivne. Rješenje. Vrlo jednostavno. Maknuo sam sve dnevne portale iz history i favorites. Instalirao Feedly i posložio feedove samo na kategorije vijesti koje pridonose mom profesionalnom napretku.

The Score

Koliko čega sam napravio kroz godinu dana WRR-a. Brojke su, meni barem, impresivne…

 • ispisao sam 2 notesa bilješki, ideja, sažetaka knjiga, WRR-ova
 • potrošio sam 3 kemijske olovke
 • napisao sam 52 tablice WRR-a
 • pročitao sam 40 knjiga
 • napisao sam 20 članaka
 • ispisao sam 40.000 riječi
 • prošao sam kroz više od 100 ideja za članke
 • pogledao 700 sažetaka knjiga
 • stvorio 300 slika uspomena
 • prohodao 3.000.000 koraka
 • preskočio nula dana WRR-a

Osjećam se fizički bolje. Engleski u govoru i pismu evidentno je bolji. Slike klinca me nasmiju i vrate uspomene. Naučio sam iznimno puno. Više nego ikada. Najvažnije, da nikada ne prestanem učiti i napredovati.

Da li vi vodite WRR? Da li oduvijek ste htjeli usvojiti neke navike? Probajte WRR. Ne odustajte. Za stvaranje navika potrebno je od 30 do 180 dana ovisno o težini navike. Ali jednom kada se usvoje, bit će vam neobično da se ne držite navike.

3 thoughts on “Godina dana WRR-a

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.