Microlearning kao navika

Microlearning je kontinuirano učenje u malim segmentima. Mali napredak, ali konstantan. Iz dana u dan. Microlearning može vrlo lako postati navika koja kroz period može doprinijeti profesionalnom, i osobnom, rastu.

Svaki put do uspjeha počinje istraživanjem područja interesa. Microlearning principi su su idealni za početnu fazu svakog “S Curve” učenja. Ne utroši se puno vremena na temu, već se kroz par kraćih sesija može utvrditi da li je to tema koja nas zanima. Nema ništa lošeg u odustajanju. Štoviše. Oslobađa vrijeme da pronađemo, onaj pravi, interes.

Da li je microlearning samo hype ili? Količina informacija i tempo koji se od nas traži sve manje vremena ostavlja za učenje. Brzina kojim se sve mijenja i količina informacija kojima smo zatrpani smanjuje toleranciju koju smo voljni uložiti u učenje u dužim vremenskim intervalima.

Kako sam organizirao svoj microlearning?

Kroz dan, imam dvije sesije micro učenja. Ujutro uz kavu i navečer. Sve ukupno ne “potrošim” više od 30 minuta vremena od cijelog dana. 15-ak minuta ujutro i jednako toliko navečer. Da bi usvojio naviku učenja ove aktivnosti su povezane s drugim navikama. Navikama koje su duboko ukorijenjene u meni. Jutarnja navika je – kava. Uz tu naviku povezao sam, tj. nadodao, naviku gledanja video sažetka knjige, čitanja sažetka knjige i čitanja feeda. Druga, večernja, navika je oko 20 sati. Tad sjednem u fotelju. To mi je okidač da otvorim knjigu koja je na policama odmah do fotelje.

Video sažetak knjige

Svaki dan pogledam 10 minutni sažetak knjige. Nije svaka knjiga vrijedna čitanja u potpunosti. Dosta knjiga nepotrebno širi tematiku da “napuca” stranice, a u konačnici je jedna do tri ključne poruke. A te poruke se lako savladaju gledajući sažetak knjige. Video sažetak je kombinacija animacije, teksta i zvuka. To ga čini interesantnim i efikasnijim za svladavanje.

PDF sažetak knjige

Nakon što pogledam video – pročitam i PDF sažetka te iste knjige. Time dodatno utvrdim naučeno. A često mi se dogodi i da propustim neki dio videa zbog manjka koncentracije. Svima se dogodi da ne mogu biti 100% koncentrirani na zadatak ispred. Ni ja nisam iznimka. Čitanje PDF-a mi omogućava da uhvatim propušteno. U svaki PDF upišem svoj komentar ili osvrt. To nekada može biti i u stilu: “Prodavanje magle” ako to smatram u tom trenutku. Ali upišem i to.

Agregator vijesti

Odustao sam od čitanja portala. Kao i od Facebook i LinkedIn grupa. Ne znam da li ste primijetili da su te grupe prepune Indijaca koji prodaju tečajeve. Užas. Umjesto toga, koristim agregator feedova. A feedeovi su brižno odabrani. Da ih nije previše i da su teme u području interesa i učenja. Svako jutro potrošim 5 minuta da prođem kroz feed. Nekada ne bude niti jednog interesantnog članka. Ali, svako toliko naleti pravi “gold nugget”.

Čitanje knjiga

Najjeftiniji oblik učenja. Ali da bi pripao u microlearning kategoriju, ograničio sam količinu koju pročitam svaki dan. Na 4% knjige. To se svede na 10 do 15 minuta čitanja. A u sumi ispadne jedna knjiga mjesečno. Znatno više od – nule.

Pisanje

Pišem svaki dan. Cilj mi je napisati barem jednu rečenicu. Barem jednu rečenicu. Gotovo uvijek je to više od jedne rečenice jer kad krenem teško stanem. Krene inspiracija. Ali pišem svaki dan. Svaki dan razvijam stil i širim vokabular. Učim i napredujem. Stvaram naviku pisanja. 80% svega što napišem u najmanju ruku prepravim na drugom i trećem čitanju. A velik dio toga i obrišem. Ali nije važno, važno je izbaciti TUFD – The Ugly First Draft.

Keep the ball rolling

Navike nije lako steći. Teško ih je i održati. Ništa drugačije nije s navikom mikro učenja. Nemam veliku mudrost za podijeliti. Pisao sam o mojem iskustvu stjecanja navika kao i o sustavu koji mi je pomogao steći i održati navike. Ovo su, prema mojem iskustvu, tri najvažnije.

Povezivanje navika

Nadodavanje navike na postojeću naviku koja je već duboko ukorijenjena, poput ispijanja jutarnje kave, je najbolji način usvajanja nove navike. Ovo je najbolji savjet koji sam pokupio iz knjiga. I savjet koji mi je najviše pomogao. Najviše navika sam stekao i zadržao primjenjujući ovaj savjet.

Quit while you’re winning

Stanite dok vam ide. Stanite bez obzira što bi mogli nastaviti još satima raditi to što radite. Navike propadnu najčešće iz dva razloga: ako se ne preskoči dva ili više dana, i ako se pretjera u jednom danu. Taj dan možda će biti zabavno. Možda će biti uzbudljivo. Možda će biti tako i drugi i treći dan. Ali četvrti dan će doći do zamora i inicijalni ushit će nestati a navika se neće stvoriti. Ako se to događa, složite si timer. Alarm koji će vas podsjetiti da stanete. Nema veze ako niste obuhvatili sve što ste zamislili, uvijek postoji sutra.

Minimizirajte distrakcije

Distrakcije. Svakih nekoliko minuta mobitel zasvijetli, vibrira i proizvede zvuk zbog neke notifikacije. Ako je sesija učenja duga vrlo je velika vjerojatnost da će nas neka notifikacija prekinuti. Kod micro učenja, kako su sesije kratke, vjerojatnost distrakcije je vrlo mala. Probajte maknuti mobitel na mjesto gdje nije vidljiv. Ugasite zvuk notifikacija.

Koliko efekta ima microlearning? Nemam pojma. Postoje li istraživanja na tu temu? Ima. Tema nije nova. pretežno su pozitivni rezultati. Primjerice ovaj izvrstan članak koji povezuje ljudske osobine pamćenja s principima mikro učenja. Iz mojeg skromnog iskustva, koje traje malo više od godinu dana, ima. Primijetio sam značajan napredak. U svim aspektima života.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.