Masovna edukacija bez love

Razvoj soft skillova djelatnika nikada neće biti prioritet u edukacijskom budžetu, barem u tehničkim sektorima, direkcijama ili odjelima. A još nisam sreo organizaciju koja nema financijska ograničenja za edukacije. I ne mislim to u lošem pogledu, normalno je da postoje ograničenja i prioriteti. Pogotovo ako je veći broj djelatnika zaposlen u organizaciji. Jedan od efikasnih načina razvoja soft skillova je čitanjem. Knjiga. Ne stručne literature ili članaka, već osobno-razvoje literature. Za moj profesionalni, ali i privatni, razvoj najveće pomake sam ostvario primjenom naučenog iz knjiga. Knjiga raznih tematika: od self-help, team management, leadership, business development, dizajn pa sve do AI. Da se ne ponavljam, pisao sam o tome u članku Sažeci knjiga. Zašto se trudim to prenijeti na djelatnike svoje direkcije? Duboko sam uvjeren da svi mogu iz knjiga naučiti nešto korisno za svoj osobni razvoj što će im olakšati i poboljšati rad, ali i život općenito. Mali pomak – samo jedna smjernica iz jedne knjige – može dugoročno puno promijeniti.

Book club – fail prvi

Prvi pokušaj da uvedem čitanje u moju direkciju nije prošao uspješno. Organizirao sam book club. Odaziv je bio slab do nikakav. Isprobao sam svašta da održim book club: mijenjati termine, slao sam upitnike, poklanjao sam knjige. Bezuspješno. Naposljetku je umro. Flat-line. Sad mogu navoditi razloge poput udaljenog rada ili COVID-a, ali to nisu stvarni razlozi tog neuspjeha. Glavni razlog je da vrlo mali broj ljudi čita. Neka istraživanja kažu da manje od 50 posto građana Hrvatske pročita barem jednu knjigu godišnje. Jednu. Knjigu. Godišnje. Navodno, uzrok je iznimno visoka konzumacija informacija iz raznih izvora – do čak 100.000 riječi dnevno. Dobar dio bi i čitao ali nisu spremni odvojiti vrijeme za čitanje. Iako, realno, čitanje ne zahtijeva puno vremena u danu, razumijem da je ponekad i to vrijeme teško odvojiti. Dodatno, knjige ponekad sadrže i dosta “fillera” da dosegnu 200+ stranica. To je činjenica.

EPP – pokušaj drugi

Nedavno sam krenuo s drugim eksperimentom. Čitanje ne-čitanjem. Fran me usmjerio na tu mogućnost. Kako čitati ne-čitanjem? Razne su mogućnosti. Audio knjige su jedna mogućnost. Druga je čitanje sažetaka knjiga koje je moguće vrlo lako pronaći na Internetu, pa čak i na mom blogu :). Treća opcija je gledanje video materijala. Video materijali su lakši za “upijanje” i interesantniji su od čitanja PDF dokumenta sažetka. Kombiniraju video materijal i zvuk što je puno efektnije od samog čitanja. Dodatno, sažetci su vrlo kratki, do 10 minuta što ne predstavlja oduzimanje puno vremena. Izvrstan kanal je Productivity Game. Fenomenalno animiran video materijal uparen s ugodnom naracijom. Dodatno, za svaki sažetak ponuđena je opcija preuzimanja one-page PDF dokumenta sažetka knjige.

Koncept je sljedeći. Da samo pošaljem link na video materijal, ne bi se puno toga dogodilo. Umjesto toga, organizirao sam Teams poziv na kojem podijelim ekran i zvuk i zajednički čitamo ne-čitanjem tj. pogledamo sažetak knjige. Frekvencija događanja ne smije biti pre česta – za sada je svaka dva tjedna. Petkom. Petak je uobičajeno dan kada je najmanja opterećenost sastancima i sličnim aktivnostima. Call traje 15 minuta. I zakazan je repetitivno u budućnost, svaki drugi petak. Svi su pozvani na taj call.

Da ne ostane samo na gledanju, iako je i to već puno, voditelji odjela imaju malu domaću zadaću. Nakon svakog videa napisati kako će poruke iz knjige primijeniti u svom svakodnevnom radu. Svi djelatnici direkcije su pozvani doprinijeti ako žele, ali njima to nije obavezno. Svaki termin ove edukacije ima svoju stranicu na našem internom dokumentacijskom sustavu gdje se može pronaći poveznica na video materijal, PDF dokument sažetka te opis primjene u našem svakodnevnom radu.

To zovem EPP – Edukativni Program Petkom.

Poželite mi sreću da će ovaj pokušaj uspjeti. Pišite u komentare da li vam ima smisla ovaj oblik edukacije te da li vi i kako provodite soft-skill edukacije za svoje djelatnike.

“We now accept the fact that learning is a lifelong process of keeping abreast of change. And the most pressing task is to teach people how to learn”
– Peter Drucker

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.