48 knjiga u 2023 godini

2023 godina mi je zaista bila najbolja godina do sada. U svim aspektima. Naročito koliko sam napredovao čitanjem. Koliko sam naučio zahvaljujući pročitanim knjigama. A u 2023. godini sam pročitao i poslušao 48 knjiga. Toliko knjiga nisam pročitao u protekle tri godine sumarno.

Bez The 52 WRR ne bih pročitao niti pola. Zadao sam si cilj 1 knjigu mjesečno, tj. 4% knjige, 5 dana u tjednu. Međutim, često bi se dogodilo da kada već čitam – toliko se udubim da bih pročitao i više od tih zadanih 4%. I više od 5 dana u tjednu.

Ovu, 2023, godinu obilježile su tri teme:

  • razvoj timova i kulture
  • razvoj produkata
  • rast i propast tvrtki

Zadao sam si za cilj naučiti optimalno voditi tim ljudi i izgraditi kulturu u timu. A kako je organizacija u kojoj trenutno radim produktno orijentirana – htio sam više naučiti kako raditi s produktnim timovima i općenito o principima produkata. 2023 godinu obilježila je eksplozija AI vezanih tema. Godinama već pratim razvoj umjetne inteligencije, tako da sam i ove godine pročitao jednu knjigu – AI Superpowers. Nažalost knjiga je relativno loša. Autor jako promovira Kinesko tržište i razvoj umjetne inteligencije na tom tržištu. Vjerojatno zato što ima velik broj investicija u tvrtke na tom tržištu…

Bilo je i beletristike. Rekao sam da neću pisati o beletristici. Ali ne mogu ne spomenuti jednu od najboljih knjiga koje sam pročitao u životu – A Gentlemen in Moscow autora Amor Towles. Nevjerojatno slojevita, inteligentna i duboka knjiga o životu, lažima i obmanama u represivnom režimu kakav je bio bivši Sovjetski savez. Uskoro se očekuje i ekranizacija. Sve preporuke.

Ovo su meni najdraže knjige koje sam pročitao u 2023 godini:

Da moram birati najbolju knjigu koju sam pročitao ove godine, to je definitivno Turn the Ship Around. Sažetak uskoro :)

Cijela lista knjiga koje sam pročitao možete pronaći na mom Goodreads 2023 Reading Challenge. Volio bih da vam mogu reći što ću čitati u 2024 godini ali toliko knjiga mi kroz godinu “upadne u oko” da nikada nisam imao striktnu listu knjiga koje želim pročitati. Lista je poveća. Trenutno je na listi više od 200 knjiga :)

U svakom slučaju, i za 2024 godinu zadati ću si cilj. I dalje ću pisati bilješke iz knjiga. I dalje ću objavljivati te bilješke na ovom blogu.

Za kraj, želim vam sve najbolje u 2024 godini. Želim vam da ostvarite sve što si poželite :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.