Svi su gore

A gdje to gore?

Pod “gore” mislim na Cloud. Cloud hype počeo je prije desetak godina. Cloud je predstavljan kao “silver bullet” za sve probleme koje tvrtke imaju s vlastitom infrastrukturom: visoke inicijalne investicije, dugotrajno provizioniranje novih usluga, ljudski resursi za održavanje usluga, itd. Za sve je rješenje bio Cloud. A Cloud je u srži “someone else’s computer”. Ali s dodanim vrijednostima koje su u privatnom podatkovnom centru teško provedive ili čak nemoguće.

Early adopteri su prigrlili Cloud. Pod early adoptere mislim prvenstveno na startup tvrtke. Tvrtke bez povijesti i najvažnije bez legacy sustava. Tvrtke koje su u Cloud okruženju gradile svoja rješenja od nule. Prihvatili su Cloud bez zadrške. Logično je i zašto. Mogućnost gotovo trenutnog instanciranja infrastrukture, minimalno znanje potrebno za održavanje infrastrukture, minimalne početne investicije u infrastrukturu, troškovi infrastrukture rastu gotovo jednako kao i rast tvrtke. Pay-as-you-go.

On-prem vs Cloud trošak i investicija

S druge strane spektra je privatna infrastruktura u podatkovnom centru. Značajna inicijalna investicija, kapaciteti koji nisu u potpunosti iskorišteni, zatim pod kapacitiranost, pa opet velika investicija, i tako u krug.

Međutim, niti jedna tvrtka na svijetu ne raste u nedogled. U jednom trenutku se dogodi “plato”. Period kada je rast minimalan ili u potpunosti izostane. To je trenutak kada za većinu tvrtki Cloud postaje skup. Trenutak kada požele vlastitu infrastrukturu.

Plato

Vrste Cloud okruženja

Samo kratko ću se osvrnuti na četiri osnovne vrste Cloud okruženja: private, public, hybrid i multi.

Private Cloud ili Virtual Private Cloud (VPC) je platforma koja je u potpunosti u podatkovnom centru tvrtke. Tvrtka u potpunosti upravlja i omogućuje infrastrukturne resurse korisnicima unutar tvrtke. VPC nije gomila poslužitelja unutar podatkovnog centra. VPC je puno više od toga. VPC je set usluga koji u potpunosti “maskira” bazičnu infrastrukturu od korisnika, omogućava brzo i samostalno provizioniranje i skaliranje usluga, itd. U Hrvatskoj još nisam naišao na tvrtku koja može za sebe reći da radi u VPC-u.

Private Cloud

Najčešće korišten oblik Cloud platforme je Public Cloud. U ovom slučaju, Cloud uslugama upravlja, u većoj ili manjoj mjeri, pružatelj Cloud usluge. U većoj ili manjoj mjeri misli se na model platforme: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) ili Software-as-a-Service (SaaS). Ovdje neću ulaziti u detalje, više možete pročitati na Wikipedii.

Potom dolazimo do Hybrid Cloud modela. Hybrid Cloud podrazumijeva da korisnici koriste privatni Cloud i Public Cloud. Ali ne u obliku da su te dva okruženja odvojena. Usluge, barem u nekom obliku, moraju komunicirati. Minimalno razmjenjivati podatke – primjerice baze podataka su u VPC-u a aplikativni poslužitelji u Public Cloud. Potpuno ispravna definicija bi glasila da se usluga izvršava i u VPC-u i u javnom Cloud okruženju – primjerice u nedostatku resursa u VPC-u omogućavaju se dodatni resursi u Public Cloud za tu uslugu.

I naposljetku dolazimo do Multi Cloud modela. Multi Cloud model je proširenje Hybrid Cloud modela gdje se koristi više Public Cloud pružatelja Cloud usluge. Kao i kod Hybrid modela usluge, barem u nekom obliku, moraju komunicirati između VPC-a i Public Cloud okruženja. Dok bi potpuno ispravna definicija glasila da se usluga izvršava i u VPC-u i ujedno u više Public Cloud okruženja.

Ovaj kratak prikaz različitih modela Cloud usluga je bitan zbog shvaćanja iza senzacionalističkih naslova o napuštanju Cloud usluga.

Napuštamo Cloud

Reality check za neke tvrtke je teško sjeo. 37signals, tvrtka iza iznimno popularnih produkata Basecamp i HEY, objavila je bombastičan članak “Why we’re leaving the Cloud“. Ukratko, smatraju da previše plaćaju AWS-u za usluge koje se temelje na FOSS proizvodima. Rekao bih da su uvjereni da su stekli dovoljno iskustva i samopouzdanja da te usluge mogu sami održavati i dalje razvijati. A zatim se pridružio i Prerender sa senzacionalističkom izjavom da će uštedjeti 80% (miljune dolara) ako će sami održavati potrebnu infrastrukturu za njihove usluge.

Tema je dodatno potpaljena člancima da su profit margine Cloud providera 30% i više. I povrh svega, statistike najvećih Cloud davatelja usluga pokazuju da prvi put u povijesti poslovanja Cloud usluga smanjuje se broj novih korisnika. I Cloud provideri dosežu svoj “plato”. Da budemo iskreni, brojke se uspoređuju s 2021 i 2022 godinama – godinama Covid pandemije kada je taj sektor doslovno eksplodirao. Rast je i dalje tu ali je znatno manji.

Kako je došlo od “sve u Cloud” do “bježimo iz Clouda”? Niz je razloga. Možemo krenuti s tim da su to tvrtke koje nisu imale dovoljno znanja niti resursa za vlastitu infrastrukturu. Cloud je riješio taj problem. 37signals je skupio dovoljno znanja i financija da su uvjereni da dalje mogu sami. Zatim je tu nedostatak kvalitetnih informacija o tome koji su to resursi potrebni. Fokus je uvijek na iskorištenosti procesorske snage, radne memorije i diskovnog prostora. U suštini to izgleda povoljno. Problem nastaje s velikom količinom odlaznog prometa iz Cloud okruženja prema krajnjim korisnicima. To je najveći money maker Cloud davatelja usluga. Prerender je to naučio na teži način.

To znači da više Cloud nije poželjna opcija?

Ne bih se složio. Uvijek je poželjna opcija ako svjesno i strukturirano gradimo sustave u Cloud okruženju. Srećom, ako sad startate s tom ekshibicijom, imate 10 godina iskustva drugih. Učite na tuđim greškama. Jeftinije je. Slijedi par savjeta za migraciju u Cloud. Ne uzimajte te savjete kao jednoznačne, nemam toliko hands-on iskustva kao moji kolege ali volim čitati, proučavati i istraživati priče drugih tvrtki. Krenimo:

  • Cloud ne smanjuje PEREX – ako se nadate da će Cloud smanjiti PEREX, nemojte pasti na takve marketinške prezentacije. Cloud davatelj usluge nikada neće održavati vaše aplikativno rješenje niti će na bilo koji način misliti o visokoj dostupnosti aplikacije ili sigurnosnoj pohrani podataka. A i svaka aplikacija traži redovno održavanje. To je sve vaša odgovornost. I za tu aktivnost je potreban kadar koji to zna provoditi.
  • Cloud strategija – pripremite kvalitetnu strategiju migracije u Cloud. Strategija migracije može biti jedna posebna tema. Ovako u par riječi mogu vas uputiti da tražite “Cloud Strategy”. Rezultata ima puno, ali za početak vrlo dobar dokument je od tvrtke Rackspace (inače best-of-the-rest Cloud davatelj usluge. I ne, nije ovo sponzoriran članak, stvarno je dobar Whitepaper).
  • Čitajte sitna slova – Cloud davatelji usluga vole naplatiti sve. I ne čudi niti ih ne krivim jer svaki resurs košta. Većina tvrtki neugodno se iznenadi kada iz tih sitnih slova stvore se najveće stavke na Cloud računu. Prerender, spomenut ranije, je to osjetio na odlaznom prometu iz Cloud okruženja.
  • Računajte sve – glavni fokus prilikom izračuna je na metrikama iskorištenja CPU, RAM i diskovnih resursa. Naravno, to su najvidljivije metrike i metrike koje je najlakše pratiti i skupiti. Mrežni promet se vrlo često zapostavlja a odlazni mrežni promet je najskuplji u Cloud okruženju. I tu je još niz drugih parametra.
  • Ne kopirajte vlastitu infrastrukturu – repliciranje vlastitog podatkovnog centra u Cloud okruženje je najskuplje rješenje. Jedan od koraka strategije migracije u Cloud okruženje je i izrada arhitekture. Arhitektura mora dati rješenje koje je prilagođeno Cloud okruženju a ne poslužiteljima u vlastitom podatkovnom centru.
  • Izbjegavajte lift-and-shift – kada god je moguće. Prvi razlog: najskuplja opcija, aplikacije koje su projektirane da rade unutar vlastitog podatkovnog centra vrlo rijetko imaju obzira prema korištenju računalnih resursa. U Cloud okruženju svaka optimizacija aplikacije dugoročno je povoljnija opcija nego dodavanje skupih resursa. Drugi razlog: ne koriste se sve prednosti koje Cloud okruženje omogućava. Ako aplikacija nije svjesna da radi u okruženju koje je skalabilno, da može biti u više geografskih regija, itd. ne iskorištavate ono što ste platili Cloud davatelju usluge.
  • Financijski governance – nikada nije bio važniji nego u Cloud okruženju. Planiranje, budžetiranje i praktički dnevno praćenje financijskih indikatora jedino je što vas može spasiti od šoka i rupe u budžetu. Detaljno i kvalitetno planiranje financijskih metrika i usporedbe više opcija uštedjeti će vam puno živaca i novaca.

Cloud je skuplji nego što je vlastita infrastruktura. To je činjenica. Cloud usluge plaćamo i koristimo zbog prednosti koje nude u odnosu na vlastite podatkovne centre. Ako nismo spremni platiti i iskoristiti te prednosti, nema smisla koristiti Cloud usluge. A prednosti je puno.

One thought on “Svi su gore

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.