Kompilacija horor priča kada Kubernetes otkaže poslušnost

Zanimljiv Github repozitorij. I poučan. Preporučam pročitati svaki link i pokušati zapamtiti slijed događaja koji su doveli do katastrofe.

Docker i Kubernetes su vrlo stabilna i otporna platforma ali nije imuna na greške, pogotovo ljudske. I dok djeluje kao idealno rješenje za čitav niz problema s kojima se IT ekipe bore svaki dan, uz malo nepažnje može zadati velike glavobolje. Sam ekosustav koji se stvorio oko kontejnerizacije je ogroman i kompleksan. Upoznavanje osnova može potrajati od 2 do 3 mjeseca a tek onda slijedi detaljno proučavanje platforme koja će orkestrirati kontejnerizaciju u vašem okruženju.

Dakle, polako i oprezno. Čitajte dokumentaciju, testirajte, čitajte i učite na tuđim greškama, pitajte ako je nešto zbunjujuće ili nejasno.

I možda najvažnije, što ako vam se i dogodi ovakva greška? Nemojte se bojati niti odgađati napraviti post-mortem. Dokumentiranje što je dovelo do te neugodne situacije kako se ne bi ponovila. Ako je moguće, tj. ako vam tvrtka/organizacija/situacija to dozvoljava, podijelite svoje iskustvo sa zajednicom kako bi pomogli drugima kao što je netko možda pomogao vama.

https://github.com/hjacobs/kubernetes-failure-stories

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.