2022 godina kroz knjige

Kraj godine. Božić. Doček Nove Godine. Razmišljate o novogodišnjim odlukama? Od 02.01 idete u teretanu da do ljeta nestanu blagdanski kolači? Kako je prošla 2022 godina? Meni je bila blagonaklona, kako privatno tako i profesionalno. Naučio sam puno. Knjige koje sam pročitao u 2022 godini su bile dobar odabir. Osim No Rules Rules – toliko loša da joj neću posvetiti više od ove rečenice. Neću navoditi ni beletristiku, iako sam pročitao neka izvrsna djela. Ako vas zanima sve što sam pročitao, na Goodreads možete naći cijelu listu.

I ove godine Goodreads Reading Challenge je ispunjen. Bio je “close-call“. Negdje na pola godine izgubio sam motivaciju za čitanjem. Ponovo stečenu motivaciju, ali i organizaciju vremena, dugujem Franu Mikuličiću. Bez njegove edukacije i usmjeravanja na Weekly Rhythm Register metodologiju ne bih ostvario godišnji cilj. Hvala Fran! Knjiga koju mi je zadao kao motivaciju za čitanje, ujedno i podsjetnik da čitanjem i učim, je Black Box Thinking (zapravo, kolega Karlo mi je prvi posudio tu knjigu, ali hrvatski prijevod naslova knjige nije apetitlih pa je stajala na polici; svejedno hvala Karlo :)).

You Look Like a Thing and I Love You

44286534

Moj interes za područje umjetne inteligencije potaknuo je članak na blogu Wait But Why – The AI Revolution: The Road to Superintelligence. Izvrstan članak (u biti mini knjiga) – preporuka za pročitati. Nakon tog članka, počeo sam intenzivno čitati članke i knjige na tu tematiku. Najbolja, meni, knjiga na tu temu je svakako Life 3.0 Max Tegmarka. Ove godine, ne temu umjetne inteligencije, pročitao sam You Look Like a Thing and I Love You. Inteligentan, ali ujedno i humorističan, pogled na umjetnu inteligenciju. Autorica, kroz svoje iskustvo u treniranju umjetne inteligencije, prepričava ne očekivane rezultate rada umjetne inteligencije.

Gdje kupiti knjigu:

Heavier Than Heaven: The Biography of Kurt Cobain

1149440

Umjetnik koji je stvorio novi žanr glazbe. Bend koji većina rokera ne voli jer smatraju da je grunge uništio Rock-n-Roll. Fan benda Nirvana sam od kada znam za glazbu. Praktički sam odrastao uz Nirvanu. Ova knjiga, uz Journals, najbolji je insight u um genijalnog umjetnika – Kurt Cobaina. Izvrsno opisuje i dočarava motive, moralne dileme, želju i strahove od slave i pritiska javnosti.

Gdje kupiti knjigu:

Black Box Thinking: Why Some People Never Learn from Their Mistakes – But Some Do

24611735

Promjenom svijesti i percepcije pojma “greška” moguće su drastične promjene u efikasnosti organizacije, unaprjeđenju produkata i procesa. Za pojedine sektore industrije efekt je, doslovno, razlika između života i smrti (npr. avio prijevoz, medicina). Autor kroz vrlo razumljive pojmove poput neuspjeha, otvorene komunikacije i malih promjena ukazuje na potrebu prihvaćanje grešaka kao normalnog dijela života – uz uvjet da iz grešaka učimo a time napredujemo. Sažetak knjige možete pronaći ovdje.

Gdje kupiti knjigu:

A Seat at the Table: IT Leadership in the Age of Agility

34416720

Agilan princip rada u organizacijama više nije hype buzzword, već svakodnevna pojava. Agilni principi rada dokazali su svoju vrijednost tijekom godina u nebrojeno puno organizacija. Samo “uvođenje agilne metodologije” ili “digitalna transformacija” prema dobrim praksama nije garancija uspješnosti. Ova knjiga bavi se problematikom “klasičnog” menadžmenta u agilnim organizacijama koje teže plitkoj organizacijskoj strukturi i prema produktnim timovima. Klasična menadžerska radna mjesta imaju ulogu i u takvim organizacijama – autor daje smjernice transformacije za ta radna mjesta. Sažetak je dostupan ovdje.

Gdje kupiti knjigu:

Team Topologies: Organizing Business and Technology Teams for Fast Flow

44135420

Ako bih morao preporučiti najbolju knjigu koju sam pročitao ove godine – to bi bila Team Topologies. Autori kroz višegodišnje iskustvo dolaze do definicije četiri temeljna tipa timova i modela interakcije između tih timova. Daju jasne prijedloge kako, kada i što primjenjivati. A sve potkrijepljeno primjerima (case study) iz tvrtki s kojima su surađivali. Ova knjiga je manifesto za organizaciju timova u agilnim organizacijama! Sažetak je dostupan ovdje.

Gdje kupiti knjigu:

Agile Conversations: Transform Your Conversations, Transform Your Culture

53094749. sx318 sy475

Knjiga koju sam pročitao prije gotovo dvije godine, ali odlučio sam podsjetiti se tematike konverzacije. Implementacija agilne metodologije, u većini organizacija, provede se uspostavom timova, produkata, ceremonija, alata, itd. Komunikacija i konverzacija s timovima izostane. Rezultati budu razočaravajući. Autori za poboljšanje komunikacije, a posljedično i produktivnosti, predlažu koncept “Four Rs” (Record, Reflect, Revise, Role Play) te pet vrsta konverzacije: Trust, Fear, Why, Commitment i Accountability. Inspiracija dolazi iz kultnih knjiga: The Five Dysfunctions of a Team i Start With Why. Sažetak knjige je u pisanju, osvježit ću s linkom kada bude završen :)

Gdje kupiti knjigu:

 

Koje knjige, u 2022 godini, ste pročitali i da su vas se dojmile? Pišite u komentare. Ako me nagovorite, idu na moju Want-To-Read listu :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.