SCSM HTML5 Self-Service portal

Microsoft, SCSM i  HTML5 u istoj rečenici?!

System Center Service Manager 2012 R2 od CU7 donosi novi Self-Service portal. Silverlight rješenje se napušta u korist HTML5 rješenja. To ima svojih prednosti i nedostataka. Naravno, najveća prednost je da se više neće koristiti tehnologija za koju je zadnja nadogradnja izdana prije gotovo godinu dana. Silverlight je prošlost. Napokon. Druga velika novost je da više nije potreban SharePoint kao podloga što će mnogima od Vas vrlo vjerojatno znatno olakšati rad i održavanje portala. Odluka Microsofta da se orijentira na HTML5 moguće da je najbolja odluka koju su donijeli u proteklih nekoliko godina.

HTML5 SSP se bazira na ASP.NET MVC Razor Based HTML 5 Web App engineu i kao takav (napokon) jednako podržava sve Internet preglednike. Cache engine je implementiran tako da ubrza rad SSP-a (ako promjena nije vidljiva na odmah SSP-u potrebno je napraviti Recycle IIS Poola SSP-a). Na samom SSP-u se ne pohranjuju podaci što znatno olakšava deploy web farme.

Nadogradnje aka CU aka update

HTML5 SSP je do sada tri puta nadograđivan. Aktualan update je u verziji 3 te donosi znatna poboljšanja i dugo očekivanu funkcionalnost preuzimanja datoteka iz tiketa za što je do sada bilo potrebno kupiti 3rd party addon. Prije puštanja u produkciju novog portala preporučam detaljno testiranje kako je podosta izmijenjen kod u odnosu na RTM verziju kao i na update 1 u update 2. Update 3 je zadnji veliki update (dodavanje funkcionalnosti) za SCSM 2012. Svaka nova funkcionalnost HTML5 SSP-a biti će dostupna isključivo za SCSM 2016 (trenutno u TP5).

Instalacija

Ako ste prije HTML5 SSP-a instalirali Silverlight SSP dobro proučite postupak instalacije SSP-a. za Silverlight SSP preporuka je bila da bude na zasebnom poslužitelju. Ako niste odradili RTFM sasuti će Vas gomila grešaka i upozorenja. Prvo, HTML5 SSP ne traži SharePoint već samo IIS (uz neke detalje). Drugo, preporuka je da se SSP instalira na sekundarni management poslužitelj. Može raditi i na primarnom management poslužitelju ali planirajte resurse poslužitelja shodno tome (Microsoft ne preporuča navedeno zbog mogućih resursnih problema). Instalacija na DW (Data Warehouse) poslužitelj nije moguća. Također, in-place nadogradnja sa Silverlight na HTML5 nije moguća.

Ukoliko se odlučite na instalaciju HTML5 SSP-a na odvojeni i dedicirani poslužitelj bitno je da ste upoznati sa nekoliko ključnih informacija:

 • nije moguće koristiti Windows Authentification zbog double-hop problema
 • kako nije moguće koristiti Windows Authentification u IIS-u je potrebno eksplicitno onemogućiti Windows Authentification i omogućiti Basic Authentification
 • kako se koristi Basic Authentification korisnici će morati upisivati korisničko ime i lozinku
 • obavezno koristiti SSL jer ne želite da se korisničko ime i lozinka prenose mrežom nekriptirani
 • u web.config obavezno izmijeniti adresu management poslužitelja

Više o instalaciji i osnovnom rješavanju problema možete pronaći na Technetu.

Prilagodbe

SSP je moguće prilagoditi minimalno prema dostupnoj dokumentaciji. Tek ponešto teksta, CSS te eventualno dodavanje podstranice. Kroz seriju postova na ovom blogu opisati ću izmjene koje smo napravili na našem SSP-u kako bi radio “ispravno” i u skladu sa zahtjevima naših korisnika.

Svaka izmjena izvan navedenog nije pod podrškom Microsofta i upitno je da li će SSP funkcionirati prilikom nadogradnje. Naime svaka nadogradnja SSP je zamjena datoteka i to svih isključivo koje imaju određeni time-stamp. Znači, ukoliko su rađene izmjene izvan onoga što Microsoft dozvoljava mogli bi ste se naći u problemu da portal ne radi, radi djelomično ili neke funkcionalnosti nisu dostupne. Naime, instalacijska procedura preskače datoteke koje nemaju odgovarajući time stamp! Ukoliko se odlučite implementirati neku od funkcionalnosti koje ću opisati u slijedećim postovima procedura prilikom instalacije updatea je slijedeća:

 • svaku promjenu detaljno dokumentirajte
 • negdje čuvajte SSP bez ikakvih izmjena
 • prije instalacije nadogradnje trenutni portal kopirajte u backup
 • originalni SSP (bez izmjena) kopirajte na lokaciju instalacije SSP-a
 • napravite instalaciju nadogradnje
 • implementirajte sve prilagodbe
 • naravno, sve prvo napravite na testu i testirajte :)

Ukoliko je ikako moguće omogućite si tri okoline: dev, uat i prod. Za dev okolinu podignite potpuno odvojeno testno okruženje za razvoj i testiranje prilagodbi. UAT okolina neka je zaseban poslužitelj sa IIS-om i SSP-om konfiguriran da koristi produkcijski management poslužitelj. Na UAT preselite SSP kada ste zadovoljni sa rezultatima testiranja na dev okolini. UAT okolina je jako korisna za testiranje kako na testu vrlo često nemamo relevantne i sve podatke. UAT poslužitelj može biti resursno siromašan, 2xCPU i 2GB RAM-a biti će sasvim dovoljno. Naravno, prod je produkcijsko okruženje gdje selite cijeli SSP nakon uspješnog testa na UAT-u. Sve backupirajte i dokumentirajte, vjerujte, trebati će Vam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.