Ransomware evolucija

Kratkog daha je bio cryptomining malware interesantan kriminalcima kao izvor nelegalnog prihoda. Mali ROI od cryptomining malwarea u odnosu na ostale oblike zarade vratio je na prvo mjesto ransomware.

Međutim, nakon perioda cryptomining malwarea dogodile su se značajne promjene u vektorima i metama napada ransomware alatima. Od toga da su mete bile isključivo privatne osobe (greškom i pokoja pravna), današnje ransomware ugroze traže ozbiljnije mete za “ozbiljniju” otkupninu. Ne samo da su sve rjeđe mete osobna računala već neki strainovi ransomwarea ciljaju isključivo mapirane shareove, diskove koji nisu C:, file sharing usluge pa sve do Linux servera.

Ima li kraja ransomwareu? Nažalost ne. Svote koje se navodno zarađuju na otkupninama su značajne a investicije u razvoj ransomwarea su minimalne. Distribucijski kanali su postali jeftini a broj meta raste eksponencijalno (IoT). Nagla ekspanzija IoT inherentno uključuje vrlo kratak time-to-market a u tim vremenskim i financijskim okvirima sigurnost pada na dno lanca. Nemojte se začuditi ako jedno jutro vaš aparat za kavu odbija napraviti kavu bez da platite određenu svotu neke kriptovalute. Zvučim li pesimistično? Možda nekim vječnim optimistima da. I ja sam jedan od vječnih optimista ali kada na raznim portalima se počnu pojavljivati tjedni izvještaji o novim strainovima ransomwarea vrijeme je za… Slobodno dodajte prikladnu riječ.

Sretno nam bilo.

One thought on “Ransomware evolucija

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.